Æblesorter

En ny æblesort ser dagens lys hver gang en æblekerne spire og vokser op, også selv om de er fra samme æble. Det bliver derfor til rigtig mange æblesorter og der er derfor er ingen sikre angivelsen på hvor mange æblesorter der findes i verden, men der er mange, ja – rigtig mange.

De firmaer der arbejder med at udvikle nye æblesorter kasserer hvert år 99,9 % af deres nye frøspirede træer, da de ikke lever op til hvad man forventer af en ny sort. Det værende sig modstandsdygtighed over for sygdomme og svampeangreb, æblet skal have den rigtige størrelse og skal kunne holde sig lang tid i kølelagrer. Det tager derfor lang tid og mange forsøg at lave en ny velsmagende æblesort.

Det har vi ikke råd og tid til på Hækbæk, Vi må se os om i naturen og finde nogle af de æbletræer som er fremkommet ved at et æbleskrog er havnet et sted hvor betingelserne har været i orden til at de har kunnet danne et træ som, har overlevet alskens ødelæggelser.

Der hvor der færdes mennesker, langs stier og veje – Ja førhen også langs jernbanerne er der havnet æbleskrog, hvorfra der er vokset æbletræer op. De fleste af disse steder bliver tit beskåret med store maskiner og æblesorter forsvinder lige så hurtigt de dukkede op. Rådyr kan også godt lide æbletræer så de gør også deres til at æbletræer har svære betingelser i det åbne landskab. Men alligevel er der nogle der overlever og begynder at give æbler. De fleste er ikke særlig gode og egner sig mest til gele og cider. Ind imellem dukker der så et æble op som har nogle super gode egenskaber, så er det om at være der og få lavet kopier af det for man ved aldrig hvornår det er forsvundet igen.

Sådanne æble har vi nogle stykker af. Efter vi har taget podekviste og lavet kopier af det, er de originale træer blevet ryddet fuldstændig, enten for ikke at falde ned på skinnerne, eller ud på vejen.
Efter nogle års forløb kan man danne sig et indtryk af hvor godt det er og om der er andre der syntes at det er værd at sætte sine tænder i. Ved den gamle vandmølle “Dragsmølle” stod indtil sidste år et æbletræ på skråningen ned mod Lammefjorden. Det er nu helt væk, men vi nåede heldigvis at få lavet kopier af det til vores plantage. Så må tiden vise hvor godt det er.

.