Sankt Hansæblet

Her sidst i juni 2023 havde vi stadig væk nogle Vild-æbler tilbage på lageret. Efter en noget ublid start med minus 10 graders frost på lageret har dette æble alligevel klaret hele 7 måneders lagerophold (ikke køl). Det er stadig fast, men lettere melet, men smagen er egentlig ok, når man ser bort fra skralden.  Vi forsøger jo her på Hækbæk, at finde nogle æbler der har en lang holdbarhed og det må man sige dette vildæble fra det nordlige Odsherred har.

”Kirkeåsvejen” blev anlagt i 1986 og er en del af rute 21, vejen til Sj. Odde. Langs denne er der blevet kastet mange æbleskrog ud og de har givet rigtig mange nye vildæbler. Jeg har haft fingrene i omkring 20 forskellige, og af dem har 7 potentiale til mere og de har derfor fået et navn, og altså også dette som står ved Tengslemark. Jeg bemærkede det første gang i 2017, hvor der i januar stadig hang æbler på det, da de også smagte godt, blev der allerede i marts podet 8 stk. til vores nye æbleplantage.

Træet er ca. 20-25 år gl. Æblerne er kantede, cylindriske som skovfogedæblet. Grundfarven er gul men dækfarven mørkerød dækker næsten hele æblet. Æblet er plukkemodent sidst  i november og holder sig langt hen på året. Kernerne er små og brune, i lukkede kamre. Det er saftigt og let syrligt med lidt bitterhed i smagen. Vi har navngivet det Sankt Hansæblet efter dens holdbarhed, så må vi se om det hvis det kommer på køl kan holde endnu længere.