Stilhed før stormen

Så er det blevet december og det er tid til årets status.

Kastanjetræet er blevet kraftigt beskåret, så nu kan man sove roligt om natten, selv om der skulle kommer en storm hen over landet. Der er nogle store sætningsskader flere steder, men det var kastanjetræets grene der var det største fare for stalden. Nu skal der så graves ud så der kan bygges et nyt maskinhus op ved siden af garagen.

De elektriske installationer i huset, er den gamle slags med stofbeklædte tråde og der var overgang i flere af grupperne som derfor blev afmonteret på grund af faren for brand. Der var således kun strøm i køkkenet i form af 380 volt til komfur. Nu har elektrikeren så sat en helt ny fremtidssikret el tavle op samt trukket nye kabler så der kunne komme strøm på nogle nye stikkontakter i stuen. Der er også kommet en varmepumpe op på sydgavlen og der kan nu komme varme på stuehuset, således at det ikke forfalder yderligere. Væggen imellem de to øverste værelser, var der så meget fugtighed i, så den er blevet revet ned. Det samme er tilfældet med flere af de andre vægge men her er man nød til at understøtte med nye vægge før nedrivningen.

I stalden fandt jeg 40 cm. nede et gammelt lergulv som må være fra den tidligere bygning fra 1830erne, som Christian Ulriksen Tamsdorf byggede og boede i indtil 1880. Mere om gårdens historie i næste indlæg.

Den første sending af træer og buske er ankommet og sat ud i planteskolen. 3 nye ægte kastanjer, 5 valnødetræer, kirsebær, solbær, ribs, hassel, blåbær og havtorn. Hassel, solbær og ribs skal bruges til de lave hegn der skal etableres mod syd. Der ud over skal der bestilles tjørn, el og eg til læhegnene, der skal stå mod nord og vest. I disse hegn vil der også være pære og æbletræer.

Podekviste og grundstammer til æble- (1350 stk.) og pæretræer (100 stk.) bliver leveret sidst i februar og skal herefter podes således at de kan sættes ud i planteskolen primo april.

Som forsøg er der lavet most i løbet af efteråret, mest for at opnå en viden om processen, men også for finde ud af holdbarhed og smagsvarianter af de forskellige æblesorter. Det er blevet til over 170 l. most af fortrinsvis vildæbler, filippa og cox orange. Mosten et blevet varmebehandlet og nu er det så spændende at se hvor lang tid det kan holde før det ændre sig smagsmæssigt. Lige nu er det super godt med megen sødme men hvordan mon smagen er når vi komme hen til maj-juni næste år.

Foråret er også der jorden bliver gjort klar så den kan sås til med græs og kløver, der skal sættes 500 m. dyrehegn op med låger, der skal graves vandledninger ned til vandingsanlægget og som nævnt skal maskinhus etableres. Så foråret godt blive lidt hektisk da der er mange arbejdsopgaver samlet på få måneder.

Herfra ønskes alle i hvert fald en glædelig jul og et godt nytår.

 

2 tanker om “Stilhed før stormen”

  1. Spændende med det lergulv og at der har boet familie her Christian Tamsdorf helt tilbage fra ca 18.30 det var jeg ikke klar over stedet emmer jo af historie og ikke bare fra min tid der? Og gisp der er rigtig mange visioner og planer – imponerende ? du kommer da ikke til at ligge på den lade side Mikael ?

Skriv et svar