Efterlysning – Brøndæblet

Beskrivelsen af det gamle Brøndæble:
Et hvidlig grønt æble med brunrød solside, brune pletter og ingen striber.  Det er et fladrundt, stærkt fedtet æble, der kan holder sig til februar. Størrelsen  er 55-60 mm på det bredeste sted og lidt mindre i højden.

Efterlysningen gælder det gamle Brøndæble som for 100 år siden var kendt og udbredt over hele det sydlige Sjælland , Falster, Lolland. Nu er vi mange der gerne vil finde det igen, ikke på grund af æblets fortræffeligheder men mere for ikke at tabe mere af vores kulturarv. Det er et af vore tidlige æblesorter fra sidst i 1700tallet og det er tidligst nævnt i en aftægtskontrakt fra 1822.

Beskrivelsen af det Nye Brøndæble som vi kender i dag:
Det ”Brøndæble” vi kender i dag er en ny æblesort opstået i 1900tallet og er barn af Maglemer og James Grieve. Et stribet gult og rødt æble med som i størrelse ligner Maglemer, og har en god smag.

Så har du viden om haver med meget gamle æbletræer, hvor man ikke har kendskab til sortens navn, så kontakt mig endelig.

Se også udredning af Brøndæblet.