Ydun æblet eller Indslevæblet

(Udredning af Yduns æble)

Præsten Wøldike fandt et lille rødt æble i Landet på Tåsinge. Det havde pigeonform og fik navnet Landet Rosenæble. Senere kalder han det Yduns æble og han beskriver det udførligt i sine notater.

»Smuk Pigeonform, enkelte større Frugter bredere forneden. Bægerhule lille med Perler, ellers jævn, Flige lukkende og lidt opstående, grønne. Stilkhule glat, dybt tragtformet, Stilken tynd, vel middellang, grøn. Hud tør, glinsende, næsten hvid med store hvide Punkter, især synlige i den glimrende skarlagenrøde Flamme, hvori Spor af mørkere Striber, omtrent Halvdelen har foroven Skygge af skær Rødme. Kød blank hvidt, fint med let rødfarvet Omkreds fuldsaftigt, behageligt blandet syrligsødt, næsten pigeonartet, forfriskende. Kærnehus højtsiddende med temmelig stor Omkreds, næsten sluttet med brede Rum, 2-5 Kærner, middelstore, mørke. 5/10 med Tegn til at holde sig en Måned videre.Fortrinlig.«

Wøldike.

Karsten Hansen skriver i sine Ævlerier at det Yduns æble de har i Wøldikes have er:
Æblet er gulbrunt og når aldrig at blive rødt. Der er opstået en forbytning eller navneforveksling en gang i løbet af de 160 år, som er gået siden Wøldike navngav sit Yduns æble og hans røde, pigeonagtige æble findes ikke mere.

Flemming Thorninger skriver:
Forklaringen er nok, at der fra Asger M. Jensens Planteskole på Fyn i 1935 blev solgt en ny sort med navnet Ydunsæble. Det nye Yduns æble har sikkert gjort, at man har glemt det gamle, eller man har fundet ud af, at det var et æble, der var kendt under et andet navn.

Der er ingen tvivl om at det æble vi i dag kender som Yduns æble, ikke har noget med Wøldikes, Ydun fra Landet på Tåsinge.

Asger Marius Jensen 1890-1952
Han grundlage i 1913 sin planteskole i Holmstrup lidt vest for Odense. Han kom i lære som gartner i Søhus, så Nyborg og Holstebro for at slutte i Korsør hos Matthiesen. Dette velordnede sted viste vejen for ham og planteskoledrift blev hans levevej.  Han var i Tyskland, elev på landbrugsskolen i Årslev og opholdt sig til sidst i Holland, hvorfra han vendte hjem, besluttet på at blive selvstændig, som planteskoleejer. Han havde allerede i 1911 lejet et lille stykke jord i Holmstrup og i hans første planteskolekatalog 1912-13 (en side) tilbyder han espaliertræer der mindst var 3-4 år gamle, altså må har være startet op i faderens have. Meget hurtigt vokser planteskolen og mere jord kommer til således han på det højeste dyrker 250 ha. Og har over 200 ansatte og er en af de største planteskoler i Nordeuropa. Hans planteskolekatalog i 1935 er på ikke mindre en 92 sider og på side 11, er Ydunsæblet nævnt:

132.  Ydunsæble,  ny sort, fremkommen i Nordvestfyn. Meget frugtbar og regelmæssig bærende. Okt-Nov.

 Altså en ny sort som han havde fundet på Nord-vestfyn, det vil sige oppe mod Middelfart. Nu bliver interessen omkring æblesorter fra det område vakt. Claus Matthiesen har beskrevet et Indslev æble i Dansk Frugt 1924 som passer meget godt på det vi i dag kalder Ydun.

Matthiesen Skriver om Indslevæblet:

Sorten er tiltrukken af Brygger Jakobsen i Indslev pr. Ejby på Fyn, den er Barn af Cox’s pomona. Beskrivelse af Frugten: — Størrelse og Form: stort, fladrundt, Bugen under Midten, den ene Halvdel lidt kraftigere udviklet; adskiller sig i det ydre fra Moderen ved omtrent at mangle Ribber. — Bæger: åbent, Bladene butte, fint dunede, står lige op, er adskilte ved Grunden; Hulen dyb, snæver, Ribber næppe synlige, Tværsnit rundt. — Stilk: kort til middellang, lidt håret, ret kraftig; Hulen dyb, snæver med meget tynd lysebrun Strålerust. — Hud: lysegul, Solsiden og ofte mere tæt overstænket og kortstribet af et smukt mørkt karmoisinrødt, som dog ikke dækker; Punkter spredte; lysebrune med klar Hov. Svag Lugt og fedtet. — Kærnehus: lille, løgformet, Aksen næppe middelvid, Rum afrundede opad, but tilspidsede nedad, Vægge årede, en stor, bred Kærne i hvert. — Bægerrør: en lille Kegle, Tråde midtstillede, Griffel halvkløvet, håret på den sammenvoksede Del. — Kød: snehvidt, saftigt, løst af Bygning, sødt vinagtigt med ejendommelig, næsten honningagtig Aroma. — Modningstid: September til først i November. — Værd : god Bordfrugt, smuk Handelsfrugt.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er indslev.png

Matthiesen skriver at det er Brygger Jacobsen i Indslev pr. Ejby der er tiltrækkeren. Der findes ikke en brygger af det navn på Fyn. Derimod var der Dyrlæge og Brygger ved navn Frederik Rasmussen som stiftede bryggeriet ”Indslev” i 1897.

Nu begynder det at ligne noget, for mere interessant ligger bryggeriet her endnu og haven ser ud til at være som den var for 100 år siden. Jeg ringede selvfølgelig til Bryggeriet og Jan der var i gårdbutikken kunne fortælle at der stod et Ydun æbletræ i haven men han vidste ikke så meget mere om det.

Frederik Christian Rasmussen

Her sidder Frederik Christian Rasmussen i haven med sin kone og børn, og måske Indslevæbletræet i baggrunden. Han var født, et stenkast derfra, i Kjærbyholm i Indslev 1859 og blev uddannet Dyrlæge og havde praksis fra 1883 til 1900, til sidst i Indslev. Han var landmand og han gjorde meget for at udbrede kendskabet til racen ”Jersie”, han opførte et Bryggeri i 1897 og havde flere bestyrelsesposter, og i 1933 udgav en slægtsbog. Han har virkelig været aktivpå alle fronter selv havebrug interesserede ham og han er nævnt som en af de haveejere der er taget med i den store frugtundersøgelse 1916-22.  Han døde 1936, hjemme i Indslev.

Indtil videre passer det hele jo fint og nu komme så DNA-sporet

I Assens lå en Planteskole grundlagt i 1945 af Jørgen og Ellen Madsen. Sønnen Ole Madsen overtog i 1974 og drev den videre. Ole var meget interesseret i de gamle sorter og Indslev æblet er med i hans Sortsamling. Efter hans død 2007 overtager søsteren driften og hun gik på pension d. 1. dec. 2022. Pometet beslutter på et tidspunkt, omkring 2013, at denne samling ikke måtte gå til spilde og får lavet kopier af alle sorterne, og der bliver lavet en DNA analyse. Oles Indslevæble bliver selvfølgelig testet til at være Ydunsæble, sjovt nok. Om det er Ole Madsen eller hans forældre der har kendt til Indslev sorten ved jeg ikke, og måske har de den fra den gamle have i Indslev.

Navnet:
Matthiesen har fået kendskab til sorten først i 1920erne, og han kalder den Indslev efter byen. Det ser ikke ud til at han selv har haft kontakt til tiltrækkeren, så han har vel fået det tilsendt af en anden æbleinteresseret.

Her kunne man tænke at det er Asger M. Jensen der har sendt det til ham. Han skal jo i gang med at opformere det og navnet Ydun kunne sagtens være tiltrækkerens ønske om navn til sorten for jeg tror ikke at Asger selv har givet den navnet Ydun, uden at drøfte det med Brygger Rasmussen.

Nu er der så bare tilbage at finde ud af hvor gammelt det træ er som står i haven, ved bryggeriet i Indslev. Der er langt fra Odsherred så hvis der er nogle der læser denne historie og bor i nærheden af Indslev og kan tage nogle fotos af træet ville det være rart.